2013.11.20., szerda

Az utóbbi heteket azzal töltöttük, hogy felköltöztünk a felhőbe. Ez a szép kifejezés konkrétan azt takarja, hogy a Google Cloud szolgáltatásai közül a Compute Engine nevűt vesszük igénybe, ami lényegében egy "szokványos" VPS szolgáltatást jelent, a Google-től megszokott magas színvonalon. Egy gombnyomással tudunk tárhelyet növelni, memóriát bővíteni, mentést készíteni, és élvezzük a Google által nyújtott hálózati biztonságot és sebességet is. A költözés gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott le, egyetlen support hívásunk volt, és az is csak "szépészeti" jellegű. Ügyfeleink döntő többsége úgy nyilatkozott, hogy az átállás "egyáltalán nem" vagy "kis mértékben" volt számára észrevehető, egy kisebb hányad jelezte, hogy "jobb", hasonlóan kis hányad pedig azt, hogy "sokkal jobb" lett a szolgáltatás, amit igénybevesz. Legboldogabbak azok az ügyfelek lettek, akiknek elsődlegesen nem Magyarországról jönnek a látogatói, felhasználói, mert az új szerver valahol Írországban van fizikailag.

2013.10.21., hétfő

Miért nehéz a távmunka?

Manapság, a 4G és az olcsó szélessáv korában, amikor minden a felhőben van, igazán nem nehéz távolról "digitális" munkát végezni. Mi is úgy dolgozunk, hogy nincs jelentősége annak, hogy az irodában, otthon, vagy éppen egy kávézóban vagyunk-e, minden a szerveren van. Internet pedig tényleg mindenhol van. Nem véletlenül használtam azonban a "munkát végezni" kifejezést, és nem pedig a "dolgozni" kifejezést. Jelen kontextusban azt a különbségtételt szükséges megtenni, hogy a munkavégzés egy jól meghatározott, körülírt, egzaktul specifikált feladat végrehajtását jelenti, a dolgozást pedig a való élethez közelebb álló fogalomként használtam, ahol van egy "Heisenbug", amihez be kell gyűjteni az információt, az adatbázist, felállítani a környezetet, megpróbálni azonos körülményeket előidézni, és ötletelni. Értelemszerűen ez technikailag könnyebben kivitelezhető helyben, bár sok minden van, amiben a technika segít.

Van azonban még egy oldala a távmunkának, ami nem hidalható át a technika segítségével, és ez az emberi kapcsolat. Be vagyunk drótozva arra, hogy emberekkel kommunikáljunk, és a "majomszféránk" részének tekintsük azt, akivel kellően sokat beszélünk. Ez azonban csak a személyes, fizikai kapcsolat esetén fellépő hatás. Akivel csak emailben vagy más szöveges üzenetküldőn keresztül kommunikálunk, az gyakorlatilag nem létezik, csak betűhalmazként. A tudatunkban nem jön létre az az érzés, hogy akivel beszélünk, az egy "valaki", ezért a céljait nem úgy tekintjük fontosnak, mint egy másik ember céljait. Nem jön létre az empatikus kapcsolat, ami pedig minden működő munkakapcsolatnak is az alapja. Egy fokozattal jobb a helyzet, ha legalább az illető hangját halljuk, és még eggyel, ha videótelefonálni is tudunk. Még egy rossz minőségű videó is jobban aktiválja a "valaki" érzetet az agyban, mint a semmi.

A tanulság: Bármi távmunkánál fektessünk külön hangsúlyt arra, hogy a kapcsolat a lehető legszemélyesebb legyen. Még a leghétköznapibb, legegyszerűbb megbeszélést is igyekezzünk minimum hanggal, de még jobb, ha videóhívással megoldani, hogy erősítsük az emberi kapcsolatot.

2013.10.18., péntek

Majdnem egy év kihagyás után újra felelevenítjük a hírfolyamot. Sok minden történt, a legfontosabb, hogy kifejlesztettünk egy terméket, amely közepes és nagy cégeknek segít projektet tervezni. Helyesebben fogalmazva a prototípust készítettük el, amely működőképes és használható, de még nem teljes. Keressük a módját annak, hogy befejezzük, egyelőre a legjobb útnak az ígérkezik, ha valamelyik érdeklődőnk vásárlóvá változik, és előfinanszírozza a hátralévő fejlesztést. A második legjobb módja természetesen az, ha valaki harmadik fél finanszírozza a fejlesztést, de ha ez sem történik meg, akkor nyilván kevésbé ambíciózus célokkal, de megfinanszírozzuk házon belül.

Keretrendszerünk is sokat fejlődött, immár a 2.1-es verziónál jár. Került bele NFC támogatás, többnyelvűvé tettük az adatbázis tartalmát is, és még számtalan szemet gyönyörködtető változás került bele. A munkának persze sosincs vége, már a 2.2-es verzión dolgozunk.

A cipész gyerekének mindig lyukas a cipője, tartja a bölcs mondás, és valóban, mostanáig nem volt időnk a saját honlapunkkal foglalkozni. Most viszont sikerült beszorítani, és ezáltal orvosoltuk a szerkesztőfelület kényelmetlenségét. Ennek megfelelően igyekszünk a jövőben rendszeresebben jelentkezni hírekkel.

2012.12.07., péntek

Meglepő pletykák láttak napvilágot, mely szerint a Nokia az Android felé kacsintgatna. Ezt abból szűrték le, hogy Linux-szakértelemmel rendelkező mobilos fejlesztőre vonatkozó álláshirdetést jelentetett meg a finn cég. Szerény véleményem szerint ki van zárva, hogy a Microsoft a sok-sok dollár mellé (amit támogatásként adtak a finneknek azért cserébe, hogy azok a Windows Phone mellett kötelezzék el magukat) ne írattak volna alá egy vaskos irathalmazt, amelyben a Nokia vállalja, hogy sosem fekszik össze a Microsoft legnagyobb ellenségeivel.

További érdekesség, hogy webáruházat nyit a Tesco, és jön az Amazon is, bármilyen hihetetlen is, mindkettő itt Magyarországon lesz. Azt reméljük, hogy ennek hatására tömegsporttá válik itthon is az online vásárlás, és sok kitűnő webshopot és mobilos online áruházat fognak majd igényelni a kereskedők :-)

2012.11.30., péntek

Az Apple App Store bezár egy hétre, ami a kedves felhasználókat nem érinti, csak minket, fejlesztőket. Tegyük hozzá, hogy december 21.-én, amivel csak annyi a gond, hogy a karácsonyi meglepetés-appokat nem lehet a legutolsó pillanatban beadni, de ez persze nem áthidalhatatlan akadály.

2012.11.27., kedd

Egy kedves leendő ügyfél finoman megrótt minket, hogy nem éppen elegáns dolog egy szoftverfejlesztő cégtől egy Wordpress-ben összedobott honlappal virítani. Megfogadtuk a kritikát, és összeraktunk egy nagyon mini weboldal-kezelő rendszerkét, ami immár élesben kint is van. A design még sokat-sokat fog változni, de már sokkal jobb, mint ami eddig volt.

2012.11.23., péntek

Felélesztettük a BlackBerry fejlesztőkörnyezetet, a keretrendszer szépen le is fordul vele, de még nem linkel. Ez persze még nem jelenti azt, hogy már alkalmazásokat tudnánk fejleszteni, de azt már igen, hogy minden elvi akadály elhárult, és csak idő kérdése, hogy mikor áll össze a BB10-es környezetünk.

Ezen felbuzdulva össze is raktunk egy csomagot, hogy mi lesz az első 3 alkalmazás, amit megcsinálunk, és nevezni fogjuk a RIM alkalmazás-versenyébe :-)